Nieuws

N206 ir. G. Tjalmaweg (RijnlandRoute) op shortlist Rijnlandse Architectuur Prijs

De N206 ir. G. Tjalmaweg, ontworpen door architectenbureau ZJA en BoschSlabbers landschapsarchitecten, staat op de shortlist van de Rijnlandse Architectuur Prijs, samen met 8 unieke projecten in de Leidse regio. De Tjalmaweg, die Leiden met Katwijk verbindt en onderdeel is van de RijnlandRoute, is meer dan alleen een verbeterde verkeersader. Het is een groene verbinding die zorgvuldig is geïntegreerd in het omringende landschap. Tegelijkertijd vormt de weg een eerbetoon aan het rijke Romeinse verleden van de regio. Naast de prijs van de vakjury is er ook een publieksprijs, waarop vanaf vandaag gestemd kan worden. Op 11 oktober worden de winnaars bekend gemaakt.

Een groene weg met Romeins verleden

Michel Heesen, project-architect ZJA: "De Tjalmaweg is niet alleen een groene weg, maar ook een reis door de tijd. Op de plek waar ooit de Romeinse Limes liep, schittert nu een prachtige nieuwe verbinding. Dit project herinnert niet alleen aan ons Romeinse verleden, maar toont ook een duurzame visie op de toekomst. Het ontwerp van de vernieuwde weg legt sterk de nadruk op circulariteit, naadloze integratie in het landschap en biedt een groene beleving voor weggebruikers en omwonenden. We zijn verheugd en uitermate trots op deze nominatie."

 

Juryvoorzitter Rijnlandse Architectuur Prijs

Juryvoorzitter, architect Ton Venhoeven: "De shortlist laat zien dat architectuur niet alleen betrekking heeft op gebouwen, maar op alles wat de fysieke omgeving vormgeeft. Een uitstekend voorbeeld hiervan is de Tjalmaweg, waar technische innovaties en aandacht voor draagvlak en inpassing van een uitdagende opdracht hebben geleid tot een weg die breed gedragen wordt en als lichtend voorbeeld dient."

Duurzaamheid en Groen

De Tjalmaweg omarmt duurzaamheid door het gebruik van gerecyclede materialen en begroeide houten lamellen wanden in de verdiepte weg met klimop, clematis, wilde kamperfoelie en wilde wingerd. Deze weelderige begroeiing biedt niet alleen in de zomer een kleurrijk schouwspel, maar ook in de winter. Daarnaast is veel aandacht besteed aan het minimaliseren van beton, duurzaam houtgebruik en het hergebruik van materialen. Ook wordt bio-composiet met gras als belangrijkste component gebruikt voor de vlonders en het meubilair onder de Torenvlietbrug.

Wandelen en fietsen

Langs de Tjalmaweg ligt nu een breed fietspad dat de ontbrekende schakel vormt in de nieuwe doorfietsroute tussen Leiden en Katwijk. Dit fietspad slingert grotendeels door een nieuw aangelegde parkstrook, een groene oase tussen de woonwijken en de vernieuwde Tjalmaweg. Het biedt niet alleen een veilige en snelle fietsroute, maar ook een zorgvuldig ontworpen natuurlijke omgeving voor recreatie, ontmoetingen en biodiversiteit. Een deel van de parkstrook is ingezaaid met een divers en kleurrijk bloemenmengsel, terwijl vier insectenhotels een duurzaam ecosysteem ondersteunen. Bovendien zijn de oevers van de watergangen zorgvuldig afgewerkt met planten die de lokale flora en fauna bevorderen en beschermen. Deze aanpak verbetert niet alleen de mobiliteit, maar verrijkt ook de kwaliteit van de leefomgeving.

Eerbetoon Romeinse Limes

De Tjalmaweg volgt het historische traject van de oude Romeinse Limes, ooit de noordelijke grens van het Romeinse rijk. Als eerbetoon aan dit rijke verleden zijn verschillende Romeinse opgravingen geïntegreerd in het project. Zo is een deel van de oorspronkelijke Romeinse weg gereconstrueerd en zullen originele eikenhouten palen, die ooit deel uitmaakten van de fundering van de Romeinse weg, tentoongesteld worden in vitrines in de fietstunnel. Daarnaast dragen de viaducten, die Valkenburg met de toekomstige woonwijk Valkenhorst verbinden Romeinse namen, te weten Praetorium Agrippinae en De Castra.

Stemmen voor de publieksprijs van de Rijnlandse Architectuur Prijs

De Rijnlandse Architectuur Prijs is een prijs die innovatieve en inspirerende architectuur in de Leidse regio erkent en viert. De prijs benadrukt het belang van architectuur in de vormgeving van de leefomgeving en stimuleert creatieve en duurzame ontwerpen.

Stemmen voor de publieksprijs is vanaf nu mogelijk op de website: Architectuurprijs - RAP Leiden

RijnlandRoute

De N206 ir. G. Tjalmaweg, onderdeel van de RijnlandRoute, is gebouwd in opdracht van de provincie Zuid-Holland door Boskalis Nederland. Voor meer informatie over de aanleg van de N206 ir. G. Tjalmaweg en de RijnlandRoute, bezoek: www.rijnlandroute.nl

Gerelateerd

Project

N206 Tjalmaweg, Katwijk - Leiden

Groene weg met Romeins verleden

Van Leiden naar de kust, tussen het open landschap van de voormalige vliegbasis Valkenburg en Katwijk, ligt de provinciale weg N206. Als…

Lees meer
Nieuws

N206 ir. G. Tjalmaweg genomineerd voor Rijnlandse Architectuur Prijs

Het asfalt is amper uitgehard en nu al maakt het ontwerp van de N206 ir. G. Tjalmaweg kans op een prestigieuze prijs! De vernieuwde…

Lees meer
Nieuws

Vergroening langs de snelweg

Vergroening langs de snelweg

Lees meer
Nieuws

Bezoek de bouw op 18 juni

Van onze projecten aan de Zuidas in Amsterdam, tot de N206 Tjalmaweg Katwijk-Leiden en de Blankenburgverbinding bij Rotterdam. Op de Dag…

Lees meer