In opdracht van de Stichting VOC Schip Amsterdam en onder leiding van stadsarcheolooog Jerzy Gawronski van de gemeente Amsterdam, hebben Deloitte, Mammoet, VEKA Shipyards en architectenbureau ZJA een plan gemaakt dat niet alleen voorziet in een nog nooit vertoonde manier het VOC-wrak te ontsluiten, maar ook om het in Amsterdam, in een glazen dok, onder water, te onderzoeken, terwijl het publiek het schip, het onderzoek en de resultaten ervan van dichtbij en soms zelfs hands-on kan beleven.
Een speciaal ontworpen bergingsdok zal het wrak in zijn geheel, met water en al lichten en naar Amsterdam varen. Daar zal het aanmeren op een gunstige locatie, waarna een overkapping wordt aangebracht, zodat het dok als onderzoeksgebouw en als bezoekersruimte kan worden gebruikt.
In de komende periode zal in samenwerking met de gemeente Amsterdam nader worden bekeken hoe aan dit project invulling kan worden gegeven. Het idee is dat wie naar dit gebouw toegaat een theater zal betreden, waar het voortgaande archeologische onderzoek te zien is en het publiek de ontdekkingen door duikers in het wrak letterlijk kan meemaken.
Er zullen evenementen plaatsvinden die de resultaten en vondsten tonen en inzichtelijk maken. In een combinatie van techniek en cultureel erfgoed zal de Amsterdam een nieuwe geschiedenis presenteren over Amsterdam en het koloniale verleden van Nederland. Er zal een actieve uitwisseling zijn met het museum in Hastings, zodat de verbinding met de vindplaats levend blijft. Geschiedenis, onderzoek en heden komen op een dynamische en aanschouwelijke manier bij elkaar, aan het IJ, waar het allemaal begon.