Nieuws

Duurzaamheid bij ZJA

Van het ontwerpen van gebouwen en bouwwerken die minder materiaal en energie vergen tot het ontwikkelen van een 'duurzaamheidstoolkit' en de overstap naar elektrisch rijden, het afgelopen jaar heeft ZJA Architects & Engineers opnieuw grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Nu het jaar op zijn einde loopt, is dit het perfecte moment om terug te blikken op al onze duurzame inspanningen.

Toekomstwaarde

ZJA streeft in haar architectonische ontwerpen altijd naar een optimale combinatie van gebruikswaarde, belevingswaarde en toekomstwaarde. Om deze toekomstwaarde nog beter te integreren in onze projecten, hebben we een speciale ZJA duurzaamheidstoolkit ontwikkeld die ons hierbij ondersteunt. Daarnaast blijven we de uitstoot van ons eigen bedrijf continu monitoren en meetbaar verbeteren. Niet voor niets zijn we sinds vorig jaar gecertificeerd voor trede 3 van de CO2-prestatieladder.

ZJA duurzaamheidstoolkit

De ZJA Duurzaamheidstoolkit is zowel een naslagwerk als een handleiding, waarin verschillende aspecten van duurzaam ontwerpen op een samenhangende en overzichtelijke manier worden behandeld. Het is ontworpen om ZJA-medewerkers te helpen begrijpen welke duurzaamheidsprincipes zij kunnen toepassen, zodat de ontwerpen van ZJA zowel duurzaam als impactvol zijn. Met deze toolkit kunnen medewerkers eenvoudiger duurzame ontwerpoplossingen integreren in een vroeg stadium van het ontwerpproces.

 

De toolkit biedt een praktische leidraad die zich richt op vier hoofdthema’s: Energie, Materialen en Circulairiteit, Gezondheid en Welzijn, en Ecologie, Biodiversiteit en Klimaatadaptatie. Zo krijgen ontwerpers inzicht in de impact van specifieke ingrepen op het gebied van duurzaamheid en kunnen zij deze kennis benutten om bij te dragen aan een toekomstbestendige gebouwde omgeving.

Presentatie tijdens themalunch

Rinze Wassenaar (ontwerper en duurzaamheidsexpert ZJA): “Afgelopen zomer hebben we met ons duurzaamheidsteam een thema-lunch georganiseerd waarin we de toolkit, en met name hoe deze te gebruiken, op een interactieve wijze gepresenteerd is aan alle medewerkers zodat deze ingezet kan worden bij onze projecten.”

CO2-prestatieladder

ZJA blijft werken aan de verduurzaming van haar bedrijfsvoering, inclusief de vermindering van haar eigen operationele CO2-uitstoot. Sinds 2023 is het bedrijf gecertificeerd voor de CO2-prestatieladder van SKAO. Deze certificering biedt een gestructureerde aanpak om bedrijven te ondersteunen bij het verminderen van hun CO2-uitstoot. ZJA registreert jaarlijks de CO2-uitstoot van het bedrijf, inclusief scope 1 (directe uitstoot), scope 2 (indirecte uitstoot van ingekochte energie) en scope 3 (indirecte uitstoot door zakelijke reizen).

 

Op basis van de eerste berekening in 2022 hebben we reductiemaatregelen en reductiedoelstellingen geformuleerd, die de CO2 uitstoot van ZJA reduceren. Jaarlijks publiceren we een nieuwe uitstootberekening, met bijbehorende reductiemaatregelen. Onze (operationele) CO2-uitstoot gedurende 2023 is in het schema hieronder te vinden.

Meer weten over ZJA en duurzaamheid? Onze visie en meer duurzame initiatieven zijn te vinden op onze speciale duurzaamheidspagina.

Gerelateerd

Geen afbeelding
Tekst

Expertise

Architecten, ingenieurs, onderzoekers en uitvinders

ZJA is een architectenbureau met een uitvindersmentaliteit. Wij ontwerpen vanuit het maken. Het constructieve en het creëren van ruimtes…

Lees meer
Project

Ecoduct, Kootwijk

Een vroeg ecoduct

In het midden van de jaren negentig werd werk gemaakt van wat toen nog de Ecologische Hoofdstructuur heette en inmiddels Natuur Netwerk…

Lees meer
Expertise

Duurzaamheid

Een integrale visie en meetbare uitkomst

Ruimte op aarde is uiterst waardevol, en eindig. We stellen dan ook steeds meer, intensievere en complexere eisen aan het gebruik ervan.

Lees meer
Project

Vernieuwing Klimatenkas Hortus Botanicus, Amsterdam

De blikvanger van de Amsterdamse Hortus is begin jaren 90 ontworpen door architectenbureau ZJA, als een  eigentijdse constructie van staal…

Lees meer