06.10.2022
Architectuurcentrum ARCAM presenteerde onlangs ‘De groene architectuurgids van Amsterdam’. In deze gids zijn trendsetters, groene particuliere initiatieven, de top 25 van groenste Amsterdamse gebouwen uit de periode 2018 tot en met 2022 en toekomstige iconen opgenomen. Architecten Mallika Arora en Kay Oosterman van architectenbureau ZJA maakten deel uit van de redactieraad.
De groene architectuurgids van Amsterdam
De inzichten en regelgeving rondom duurzaamheid veranderen in een rap tempo. De redactieraad, bestaande uit vooraanstaande architecten uit Amsterdam, rangschikte de top 25 inzichtelijk op meetbare begrippen, zoals energieprestatie (EPC/BENG) en circulariteit (MAT1 en MPG), maar ook op een kwalitatieve indicatie van natuurinclusiviteit en klimaatadaptiviteit. Waar duurzaamheid tien jaar geleden voornamelijk nog over energie ging, heeft de bouwwereld inmiddels ook op het gebied van onder meer bouwen met de natuur, klimaat, circulariteit en biobased materialen een enorme sprong gemaakt. Met deze ontwikkelingen wordt duurzaamheid steeds zichtbaarder en voelbaarder. En verandert ook de relatie tussen een gebouw en zijn omgeving.
Duurzame ontwikkelingen
Die ontwikkelingen zijn ook zichtbaar in het werk van ZJA, zowel in de stedelijke omgeving als daarbuiten. Recente projecten, zoals de Fietsenstalling Leidseplein, de Diamantbeurs, Capital C Amsterdam en het Evenementengebouw in Middelkerke, laten zien hoe het bureau meer ruimte maakt voor leefbaarheid, vergroening en klimaatadaptie. Voorbeelden van circulair bouwen zijn onder meer de diverse houten sportgebouwen in België en het GeoDuct, een ecoduct van gewapende aarde. Ook werkt ZJA aan diverse projecten op het vlak van duurzame mobiliteit. Van fietssnelwegen tot hoogfrequent spoorvervoer. Zoals de vernieuwing van het station Amsterdam Centraal en Zuidasdok, waar op basis van de geschiedenis wordt voortgebouwd aan een duurzame toekomst.