Nieuws

Kunstmatige intelligentie en architectuur

Je telefoon ontgrendelen met Face-Id, even ‘googelen’, elke dag nieuwe persoonlijke aanbevelingen op de door jou bezochte websites. Ons dagelijkse leven is, soms zonder dat we het zelf weten, al doordrongen met Artificial Intellegence (AI). Ook op werkgebied heeft de kunstmatige intelligentie de laatste jaren een enorme vlucht gemaakt. ChatGPT is inmiddels de meest geliefde digitale assistent, en ook in de architectuur lijken de mogelijkheden veelbelovend. Als architectenbureau met een uitvindersmentaliteit en altijd nieuwsgierig naar nieuwe mogelijkheden en technologieën, was dat onderwerp van ZJA’s tweede AI lunch.

Amy Sterrenberg  over AI

Amy Sterrenberg: “De mogelijkheden van AI lijken eindeloos. Zeker voor een innovatieve organisatie als ZJA Architects & Engineers. Het bureau heeft nooit tekentafels gekend, vanaf het begin met computational design gewerkt en is zich op dit vlak altijd blijven ontwikkelen. Daarin hopen we nu nog een stapje verder gaan, en met de hulp van AI nog beter geïnformeerde, geïntegreerde en duurzame ontwerpen kunnen maken. Vanaf de eerste schets tot in de uitvoeringsfase. De vraag is alleen, hoever staan we nu en kan AI ons al daadwerkelijk helpen bij het ontwerpen?”

Sharing knowledge

ZJA organiseert tweewekelijks ontbijtpresentaties en regelmatig bijzondere lunchbijeenkomsten, om op de hoogte te blijven van lopende projecten, kennis te delen en specifieke onderwerpen uit te diepen. Zo was ons kantoor van ZJA een jaar geleden al het toneel van een bureaulunch over AI. 

Tijdens deze eerste verkenning deelden we kennis en meningen in uiteenlopende korte pitches over Artificial Intelligence, en bediscussieerden we praktische toepassingen, filosofische en ethische beschouwingen in de breedste zin van het woord. Een jaar later heeft de ontwikkeling van AI zeker niet stilgestaan, en was het hoog tijd voor een vervolg.

Ontwerpen met behulp van AI

Het was weer een interessante bijeenkomst! Van een verassende en compleet door AI in elkaar gezette presentatie, tot verbluffende beelden gegeneerd met Midjourney, Veras en Krea. Ook kun je renders maken met Stable Fusion, leren programmeren met Chat GPT en zelf je AI modellen schrijven. Sommige tools blijken heel toegankelijk, andere zijn wat ingewikkelder te doorgronden. De resultaten zijn soms indrukwekkend maar blijven geregeld nog ondermaats en zeker niet foutloos.  

Kortom, AI kan ons goed helpen bij verschillende facetten in het ontwerpproces en de mogelijkheden voor de toekomst lijken veelbelovend. Maar alles staat of valt met het geven van de juiste input en een goede communicatie met je digitale partner. Wij gaan door met onderzoeken en testen, en zijn benieuwd naar waar we volgend jaar staan!

Gerelateerd

Nieuws

ZJA naar de universiteit

Op 20 maart geeft Anurag Bhattacharya, senior architect – project coordinator bij ZJA, een lunchlezing over nieuwe digitale…

Lees meer